Máta peprná je vytrvalá bylinka, která patří do čeledi hluchavkovitých. Rostlinka vyrůstá do výšky až tři čtvrtě metru, kvete růžově nebo fialově. K významným účinným látkám patří silice – mentol, třísloviny, flavonoidy a hořčiny. Na pěstování je tato bylinka velmi jednoduchá. Dařit se jí bude na sušších a slunných místech. Rychle se rozmnožuje dělením trsů, řízky nebo oddenky a proto potřebuje pro svůj růst hodně prostoru. Často se stává, že může postupně vytlačovat jiné bylinky, proto je potřeba mátu zavčas usměrňovat případně ji pěstovat samostatně ve velkém květináči.
Máta je známá pro svojí léčivou hodnotu. Významně ovlivňuje trávicí soustavu člověka, pomáhá při křečích, nevolnosti a zklidňuje podrážděný žaludek. Velice dobře také působí proti nadýmání. Může pomáhat s hubnutím a zabezpečuje správnou funkci několika orgánů – žlučníku, jater a slinivky.
Čaj z máty peprné je vhodný popíjet právě při žaludečních a střevních problémech. Také vám tento čaj může prospět, pokud trpíte psychickými potížemi. Obsažený mentol je velice prospěšný při uvolnění dýchacích cest a obklady vám uleví od bolesti hlavy.
Doma si tuto bylinku nejčastěji sušíme právě na výrobu mátového čaje. Bylinku nesušte na přímém slunci a při sušení zajistěte přívod vzduchu, aby vám máta nezačala plesnivět. Svoje využití máta najde i při vaření. Používá se k dochucování omáček a salátů a hodí se i při přípravě některých druhů mas. Z čerstvé máty si pak děláme osvěžující mátovou limonádu nebo popíjíme vodu s mátou a citronem. Velice dobrý a lahodný je také domácí sirup z máty. Na přípravu je velmi jednoduchý a nejen že zaženete žízeň, ale také dopřejete svému tělu prospěšné látky. Jestliže si na výrobu sirupu netroufáte, mátový sirup bez cukru si můžete i zakoupit. Sirup neobsahuje žádnou chemii a konzervační látky.